3 råd til en overbevisende performance.
Der er uendeligt mange elementer du kan arbejde med, når du skal forberede, træne og give en performance, hvor du anvender PowerPoint som virkemiddel.
Her får du tre af de vigtigste. Er du presset på tid, er det her, du skal fokusere indsatsen, og din investering er godt givet ud.
Du opnår lydhørhed og velvilje fra dine tilhørere, hvilket er grundlaget for en stærk og overbevisende performance.
1. Vær skarp og præcis i dit indhold
Rækkefølgen i din proces med at skabe klart og præcist indhold er som følger:
- Først finder du dine hovedbudskaber med filtreringsmodellen, som hjælper dig med at skabe overblik over indholdet i din præsentation. Det er et enkelt værktøj med en stor effekt. Især fordi teknikken tvinger dig til at vælge indhold FRA
- Så tilføjer du underpunkter til hovedbudskaberne (det foregår med blyant og papir)
- Nu har du fundamentet for din præsentation
- Først nu åbner du PowerPoint
At effektivisere processen ved at skabe overblik over dit indhold, sparer dig for en masse tid, fordi du undgårat ryge ud ad tangenter, som er uinteressante for dine tilhørere.
Resultatet af metoden er, at du kan nøjes med producere de (få) relevante slides, som understøtter dine budskaber.
Næste step her er at finde præcis den relevante data, fakta, grafik og de billeder, som skaber en fængende, professionel og interessant PowerPoint.
2: Ønsker du en overbevisende performance? Slip powerpoint-krykken!
Næste vigtige punkt er at undgå lange tekststykker på dine slides. Skriver du langt, mister du dine tilhøreres opmærksomhed. De læser indenad hurtigere, end du kan sige noget højt. Meget tekst forhindrer dig derfor i at formidle levende og dynamisk. Dels fordi du er koncentreret om at huske ordret, hvad der står på dit slide. Dels fordi dit publikum taber interessen for dig. Sidst er risikoen for, at du kommer til at stå og læse op fra dine slides, overhængende.
Mit råd er: Smid krykken. Drop at bruge slides som huskeseddel.
Arbejd med slagord og -linier i stedet for tekststykker. Processen med at korte ned og finde de rigtige ord kan være hård, men hjælper dig til at være bedre “hjemme” i dit materiale.
For at frigøre dig yderligere fra PowerPointen, kan du bruge stikords-kort og præsentationsskærmen på din computer.
Du hæver dig også dramatisk over den gennemsnitlige performance ved at øve hele præsentationen igennem flere gange. Og du kan ikke nøjes med at læse indenad – du skal udtale teksten højt. Løb præsentationen igennem et par gange og mærk efter, om den flyder. Snubler du det samme sted, så find andre formuleringer.
Som bonus for det hårde arbejde kan du glæde dig til at mærke den boblende energi, du mærker, når du slipper ”oplæsningen”. Nu kan du i stedet tale frit og nærværende, samtidig med du har god kontakt med tilhørerne.
Du opnår en mærkbar forskel for dig selv og dine tilhørere og en markant forbedring af dine resultater.
3: Du har hovedrollen
Du er hovedpersonen, din PowerPoint har blot en birolle.
Det er en vigtig detalje, som mange oplægsholdere desværre glemmer. Du er giraffen, som alle kommer for at se. Og du må ikke skuffe dem. Du skal give dem den overbevisende performance, de hungrer efter. En PowerPoint skal blot understøtte dine budskaber, så du fremstår endnu stærkere.
Så indtag rummet, fyld det ud og vær nærværende.
Det er din passion, gnist og gejst, der i sidste ende afgør, om du får tilhørerne med dig.
Om du får dem til at købe ind i dine budskaber.
Om de efterfølgende går ud og gør det du ønsker.
Nicolas Lemcke Horst, Digitaliseringsstyrelsen, har gennemført transformationen og er gået fra at aflevere et okay oplæg til få succes med passioneret performance – se her, hvad Nicolas selv siger.
Rigtig god fornøjelse
Helle
Ps. Hjælp dine kolleger – del blogindlægget på LinkedIn.