Skip to main content
Guides til stærkere fremtræden

Public speaking: Sådan undgår du at lide en smertefuld død

Public speaking: Sådan undgår du at lide en smertefuld død.

public-speaking

Kender du fornemmelsen?

Følelsen af at være alene, blottet og sårbar fra nøjagtig det sekund, du træder ud på gulvet og står ansigt til ansigt med et publikum?

En følelse, der opstår præcist i det øjeblik, fordi du stiller dig uden for flokken.

Dine ur-instinkter fortæller dig nu, at verden er fuld af sabeltigere – som den charmerende Diego fra Iceage2 – og krigeriske naboer, som vil dig ondt. Og at situationen er farlig, fordi du er alene og uden beskyttelse. Derfor frygter mange public speaking.

Kort sagt: Din hjerne signalerer, at du kan se frem til at lide en langsom og smertefuld død om et øjeblik. Med mindre du griber en af følgende tre muligheder:

– Gemme hovedet i busken
– Stikke af
– Blive og kæmpe

De to første muligheder kan ikke anbefales, hvis du står i en foredragssituation – eller skal holde et oplæg. I stedet skal du naturligvis blive og tage udfordringen op.

Her får du 3 ting, du kan gøre for at få fod på situationen igen under public speaking:

#1 Mix med deltagerne:
Du kan med stor fordel bevæge dig ud blandt tilhørerne. Vær dynamisk og modig på gulvet. Det er med til at gøre dig til en af flokken igen. En vigtig sidegevinst er, at tilhørerne på de bageste rækker mærker, at du er opmærksom på dem også.

#2 Dialog fremfor monolog:
Dernæst kan du arbejde på at involvere dine tilhørere: Stil dem åbne spørgsmål, der indbyder til dialog. Det vil sige stil spørgsmål, der begynder med HV ord – hellere end spørgsmål, der kan affærdiges med et ja eller nej. Vær rummelig og efterspørg kommentarer og refleksioner.

#3 Tag toppen af adrenalinen:
Det gør du ved at trække vejret dybt.

Først trækker du vejret ind gennem næsen – helt ned i maven, så den er spilet ud.

Derefter fylder du lungerne op.

Så ånder du ud langsomt gennem munden.

Det skal tage 8-10 sekunder. Du kan gentage øvelsen f.eks. 3-5 gange inden du skal på. Træn den eventuelt når du skal sove – øvelsen er dejligt afslappende.

Og ja, jeg gentager mig selv her – men det er  N Ø D V E N D I G T !

Du skal væk fra den overfladiske vejrtrækning, som udelukkende foregår i den øverste del af dine lunger.

Dybe vejrtrækninger tager toppen af nervøsiteten og giver dig mere ro i kroppen.

Efter disse manøvrer vil du formentlig stadig kunne mærke en snært af adrenalin i kroppen. Det er fint, for adrenalin er godt – blot det er i moderate mængder. Det er trods alt den, der sørger for, at du er helt oppe på tæerne under din performance.

God fornøjelse med at håndtere sabeltigeren – OG med public speaking.

Helle