Skab sensation med kunstpausen.
Kender du angsten for stilheden? Så kan jeg glæde dig med, at den følelse er du ikke alene med.
Vi taler om den larmende stilhed der opstår, når du ikke siger noget et par sekunder, og dine tilhørere sidder afventende og HELT stille.
Du føler stilheden akavet og lammende, og du er pinligt bevidst om, at du har ansvaret for at fylde det tomme rum. Måske vælger du her den nemme løsning: Lynhurtigt at fylde rummet med en masse ord. Og ikke nødvendigvis de mest velovervejede og gennemtænkte af slagsen.
Konstant ordstrøm resulterer i tre (negative) ting:
– Du taber opmærksomhed
– Du stresser tilhørerne
– Dine budskaber bundfælder sig ikke
Derfor virker “mange ord” mod hensigten:
Du taber publikum, fordi en massiv talestrøm stiller for store krav til dine tilhørere og deres hjerner. Ord uden ophold giver ikke tilhørerne mulighed for at lade dine guldkorn synke ind. De må blot forsøge at følge med, når du haster videre. Det virker stressende og konsekvensen er, at tilhørerne ikke når at reflektere over dine pointer. Ærgerligt for du har vigtige ting på hjertet.
Måske er din business afhængig af, at dine tilhørere husker, hvad du siger?
Derfor er kunstpausen effektiv og uundværlig:
Når du indarbejder kunstpausen i dit oplæg får du tilhørernes uforbeholdne opmærksomhed. Fordi dette sker:
a. Publikum vejrer sensation; måske er du gået i sort og har glemt alt?
b. Publikum fornemmer, at nu kommer der noget vigtigt, nyt og spændende, som de ikke vil gå glip af.
Begge scenarier betyder fuldt fokus fra tilhørerne. Blot ved hjælp af få sekunders stilhed. En anden effekt af kunstpausen er, at du giver publikum tid til refleksion. Tid til at lade dine pointer synke helt ind.
Sådan indbygger du pauser i dit oplæg:
Når du forbereder et oplæg, en præsentation, et pitch eller et foredrag markerer du:
– Vigtige pointer
– Tunge fakta
– Følsomme oplysninger
– Gribende historier
Efter de afsnit indlægger du kunstpausen. Marker det ved at fremhæve de sidste ord i sætningen med fed – skriv “pause”, eller indsæt ekstra linjeskift. Find din egen metode – men vælg én, som du ikke overser, når du øver dig. Bruger du nøgleordskort (cuecards) – kan du skrive kunstpausen ind der.
Når du holder præsentationer, skal du i begyndelsen tvinge dig selv til at holde kunstpausen. Drik en mundfuld vand – træk vejret dybt ned i maven og tæl til tre.
Senere når du har prøvet metoden af nogle gange, bliver det naturligt for dig at holde små, velvalgte pauser. Og jeg lover dig, at du bliver dybt afhængig af fuld opmærksomhed fra dine tilhørere.
Rigtig god fornøjelse
Helle