Skip to main content
Guides til stærkere fremtræden

5 vakse måder at afslutte talen

5 vakse måder at afslutte talen.

5-vakse-maader-at-afslutte-talen

Der er ingen tvivl om, at begyndelsen på din tale er vigtig. Du bruger din indledning til at sætte scenen og få dit publikums opmærksomhed.

Vi er også enige om, at selve indholdet – kroppen – i din tale er af stor betydning og et område, som du skal bruge både tid og kræfter på. Her er inspiration til at skabe struktur i dit indhold.

Men hvad med afslutningen?

Er du lidt nærig med ressourcerne der? Har du opbrugt både tid og energi, når du endeligt kommer til at skulle forberede, hvordan du skal afslutte talen?

Faktum er, at konklusionen eller afrundingen på din tale er din enestående chance for at påvirke dine tilhøreres sidste og samlede indtryk af dig og dit budskab. Det er her, du cementerer, hvem du er og hvad du står for.

Så hvis du af og til får afrundet vagt og uden pondus, får du her effektiv inspiration til en bedre præsentationsteknik og dermed en stærkere personlig performance.

5 vakse måder at afslutte talen:

  1. Oversigt
  2. Anekdote
  3. Den røde tråd
  4. Opfordring
  5. Inspiration

1. Oversigt:

Har du for eksempel gennemgået tre punkter i din tale, så skriv et par opsamlende linjer om hvert punkt. På den måde “binder du sløjfen” Du fortæller, hvad det er, du lige har fortalt. Dermed cementerer du dine pointer. Effektivt.

2. Anekdote:

Yes, super idé. Hvis du magter at finde en joke, som har relevans i forhold til dit indhold.

Jeg vil råde dig til at træde varsomt her – for en plat eller malplaceret vittighed forvirrer og ødelægger helhedsindtrykket. Så tænk dig godt om her. Vittigheden eller citatet skal sidde i skabet.

3. Den røde tråd:

Er du så vaks, at du benytter storytelling i dine taler, så er det her, du markerer dig som en seværdig taler. Opskriften er:

Du har indledt din tale med en historie. Du har refereret til historien undervejs i talen.

Nu afslutter din tale med at trække en reference til historien. Det vil sige: Den røde tråd er nu gennemført til perfektion.

Det er win·win·win fordi:

Tilhørerne oplever en tale, der direkte eller indirekte appellerer til deres følelser via storytelling/cases.

De fornemmer, når du nærmer dig afslutningen. De oplever din tale som veldisponeret og stærk.

Behøver jeg sige, at 3eren er en af mine favoritter?

4. Opfordring:

Ved direkte appel opfordrer du dine tilhørere til action. For eksempel:

“Hvad har min tale inspireret dig til?”

“Hvad er dit første step til en ny arbejdsmetode?”

“Hvordan vil du konkret implementere, det vil har talt om i dit liv?”

Her kan du også opfordre til en handling, som markerer begyndelsen på noget nyt, en forandring, et nyt regime. Eksempel: Få dine ansatte / kolleger til at notere et møde i deres kalender. Give hinanden håndslag eller indfør et kampråb. ELLER noget andet mere fantasifuldt. Ala når nybagte studenter kaster huerne op i luften for at markere afslutningen på gymnasietiden og begyndelsen på deres “nye” liv.

5. Inspiration:

Her vælger du at afslutte med nogle inspirerende, opmuntrende, eftertænksomme linjer. Hvis ikke du selv er leveringsdygtig i opbyggelige citater, så er der jo vores bedste ven: Internettet.

Google har for eksempel givet mig denne note to oneself:

“Lad være med at sige, at du ikke har tid nok. Du har nøjagtig det samme antal timer per dag, som blev givet Pasteur, Michaelangelo, Leonardo da Vinci og Albert Einstein”.  Lifes Little Instruction Book. Af H. Jackson Brown, Jr.

Afrundingen af talen er din store chance:

Begyndelsen på din tale sætter scenen og giver dig tilhørernes opmærksomhed.
Kroppen i din tale folder indholdet ud.
Afrundingen af din tale er afgørende, fordi det er i afslutningen, du har mulighed for at markere dine budskaber og din personlighed. Det er her, du lukker posen og haler successen i land

Du har nu fået 5 forskellige måder at afslutte talen elegant og effektivt af. Prøv at teste mulighederne af, næste gang du skal holde en tale eller et oplæg.

Rigtig god fornøjelse

Helle