Skip to main content
Guides til stærkere fremtræden

Få succes med din mundtlige eksamen

Få succes med din mundtlige eksamen.

få-succes-med-din-mundtlige-eksamen-helle-dyrby-hoey

5 skarpe tips til en overbevisende præsentation.

Eksamenstiden buldrer afsted. Mange kommende studenter og andre der går til eksamen er nervøse og usikre på, hvordan de skal klare den mundtlige eksamen.

Her er 5 effektive råd til at håndtere nervøsitet, få en mere overbevisende udstråling og en skarp fremlæggelse. Brug rådene og undgå at få trukket karakteren ned på grund af nervøs eller ustruktureret fremlæggelse.

Er du typen, der ikke gider læse til ekseamen – eller gå i skole i det hele taget – så kan det godt være, du kan være heldig og redde dig en bedre karakter ved at følge mine råd – men det er ikke målet i sig selv. Målet er, at du opnår den gode karakter, du har fortjent.

1.  TRÆK vejret – dybt

Lav vejrtrækningsøvelser op til den mundlige eksamen og lige inden du skal på. Undervejs i din præsentation skal du huske at fortsætte med at trække vejret – dybt.

Det er meget vigtigt for din fremlæggelse. Du får ro på nervøsiteten og på din krop og hjerne. Det giver dig overskud til at fokusere på dit stof – på det, du vil sige og måden du vil sige det på.

2.  ARBEJD med dit kropssprog

Her har du en suveræn mulighed for at påvirke lærer og censor POSITIVT. Det er vigtige detaljer, som kan påvirke din karakter positivt opad.

– Det første indtryk du giver (kropsholdning / tøjvalg / makeup / parfume)
– Din udstråling
– Dit håndtryk
– Din øjenkontakt
– Dine bevægelser

3. STRUKTURER dit stof

Få struktur på det, du vil sige om emnet. Gør det enkelt og overskueligt.

Brug denne nemme tretrins-model:

– Skitser i få hovedoverskrifter det, som du vil tale om. (Brug den effektive filtreringsmodel til at finde dine hovedbudskaber)
– Fremlæg det.
– Opsummer det, du lige har fortalt.

Du viser lærer og censor, at du har overblik og at du ved, hvad du vil. Samtidig får du lejlighed til at servere dine budskaber tre gange.

Sagt på en anden måde:

– Fortæl det, du vil fortælle
– Fortæl det
– Fortæl det, du har fortalt

4. OVERVEJ dit sprog

Tænk over, hvem du taler til. Brug et almindeligt sprog uden slang og uden eder & bandeord.

Lærer og censor er formentlig mindst 10 år ældre end dig. Gør dem en tjeneste og tal til dem i et sprog, de forstår.

5. BRUG pausen

Kunstpausen er det mest effektive og mest undervurderede redskab i en god fremlæggelse. Få sekunders pause tiltrækker opmærksomhed og giver dig ro til at samle dig og få styr på dit næste budskab. Samtidig understreger pausen det vigtige i det, du siger lige efter pausen.

SIDST: Tænk på, at nervøsit er ikke en sygdom og heller ikke unormalt. De fleste mennesker, også garvede rotter som jeg, er nervøse før en præsentation. Tænk positivt på nervøsiteten. Den gør noget godt for din præstation. Nervøsiteten sender adrenalin rundt i din krop og gør din hjerne skarp og hurtig.

Nervøsiteten må ikke tage overhånd. Det styrer du med enkle redskaber. Det vigtigste redskab mod nervøsitet er forberedelse og dyb vejrtrækning – helt ned i maven.

God fornøjelse – og tillykke 🙂

Helle