Skip to main content

Får du det sidste ord, når du holder oplæg?

faar-du-det-sidste-ord-når-du-holder-oplaeg

De sidste par uger har jeg arbejdet med en genganger. Det vil sige en kunde, der er vendt tilbage. Flere gange. Han hedder Kim Rasmussen og er foredragsholder, underviser & klinisk tandtekniker.

Denne gang har vi arbejdet med hans nye workshop i hybridprotetik. Som han skal afholde mange gange i løbet af 2015.

Vi har brugt tid på at gennemgå og opbygge oplæg – og slides til hans PowerPoint.

De sidste one2one sessions har vi brugt på at finpudse Kims personlige performance. På at sikre det rette flow i workshoppen OG på at få både første og sidste ord til at sidde i skabet.

Sidstnævnte er meget vigtigt. Derfor har vi prøvet forskellige modeller af. Har skrevet teksten om. Har ændret på rækkefølge af elementer. Har arbejdet med storytelling. Har øvet gentagne gange.

Nu har den ambitiøse Kim fået rækkefølge og indhold på plads i hans oplæg. Nu skal han (bare) øve det igennem. Igen.

Hvorfor er de sidste ord så pokkers vigtige i et oplæg?

Fordi det er en af de ting, Kim, jeg og alle I andre bliver husket for. Det sidste indtryk. Den sidste mulighed for at blive husket for noget godt.

Jeg ved ikke, om du er i blandt, men mange oplægsholdere lader det være op til tilhørerne, hvordan afslutningen af deres oplæg / præsentation eller foredrag skal forløbe. Rækkefølge af eventuel spørgerunde og afsluttende ord falder tilfældigt og uhensigtsmæssigt. Alt for ofte bliver de sidste ord afsluttet spagt og unødigt undskyldende. Måske med ordene: “Nå men det var hvad jeg havde…..” eller “Nå men så har jeg vist ikke mere…..”

Sådan behøver det ikke være. Du er klog og vidende –  dygtig og passioneret. Så VIS mig det. Lad mig blive lige så imponeret af dine sidste ord, som jeg er af selve foredraget. Vis mig, du er dynamisk og engageret.

Der er mange måder at gribe det an på og ingen facitliste. Men der er metoder, som virker. Til inspiration vil jeg dele med dig, hvad Kim og jeg fokuserede på under hans sidste one2one sessions.

Fokuspunkter, når du vil tjekke, om din workshop er fuldbåren:

– Bliver workshoppen sparket effektivt i gang? (Via overraskelse, case, storytelling)

– Får du trukket den røde tråd igennem hele workshoppen? (Fremstår dine hovedbudskaber klart? Får du forbundet start, midte og slut?)

– Får du rundet sikkert og overbevisende af – med troværdighed? (Rund af med værdighed, hold øjenkontakt med tilhørerne og modtag roligt applaus)

– Slår workshoppen et ordentligt slag med halen til sidst? (Giver du tilhørerne noget at tænke over? Overrasker du dem? Inddrager du dem?)

– Får du pirket til publikums følelser indlednings- og afslutningsvis? (Case, storytelling, egen ydmyghed / sårbarhed?)

Som du kan se, er der nok af knapper at skrue på. Og giv det lige chancen – du vil opleve markant forskel på modtagelsen af dine budskaber.

Tilbage for mig er blot at vente spændt på at høre, hvordan Kims første (nye) workshop forløber i den kommende uge. Jeg krydser fingre.
Rigtig god fornøjelse med dine egne projekter.

Helle

PS: Kim Rasmussen og jeg har tidligere arbejdet sammen om hans oplæg. Læs hans testimonial her.