Skip to main content
Guides til stærkere fremtræden

Forberedelse er Gud. Punktum.

Forberedelse er gud. Punktum.

forberedelse-er-gud

Store ord på en mandag aften. Men det er ikke overdrevet. Når det handler om produktion af et oplæg eller en præsentation, så er forberedelse afgørende.

Jeg må lægge ud med en ren tilståelsessag. For jeg har været der adskillige gange. Lige der hvor jeg har:

– Udskudt forberedelsen af en præsentation til sidste øjeblik.
– Undervurderet, hvor lang tid det tager at producere en interessant og overbevisende præsentation.
– Fortrængt, at det tager længere tid at skrive kort og skarpt end langt og uldent.

Måske kender du det…?

Bagefter har jeg sagt til mig selv: Aldrig igen. Næste gang forbereder jeg mig i god tid. Gennemtænker indhold & budskaber, overvejer stil og virkemidler – og frem for alt så ØVER jeg mig. Flere gange. Og ikke kun natten før. Det tog mig nogle år og en række forkølede præsentationer at indse, at jeg måtte ændre i min (mangel på) forberedelse.

Nu går det meget bedre. Faktisk rigtig godt. Helt lavpraktisk betyder det, at jeg ikke længere står aftenen før med et blankt manuskript og hjertet oppe i halsen. Jeg kunne stadig være ude i bedre tid – men har indset, at jeg fungerer bedst med en deadline, der puster mig i nakken. Det har jeg valgt at acceptere og kombinerer dermed min natur (kniven på struben) med erfaring og skills (forberedelse er Gud). Resultatet er, at jeg ikke længere står aftenen før med et hvinende blankt stykke papir. Og det betyder en verden til forskel.

Du kan gøre det samme. Du kan nemt og enkelt lægge dig et par hestehoveder foran konkurrenterne. Lad være med at forestille dig, at du kan producere en interessant og professionel præsentation i et hug. Min erfaring er, at det fungerer meget bedre at dele den op i flere tempi. Psykologisk er der store fordele i det. Du kan ikke overskue at skulle bruge hele og halve dage ad gangen – det er urealistisk, hvis du også skal passe dit arbejde og derudover så virker det uoverskueligt. I stedet skal du:

– Dele produktionen op i overskuelige blokke á en til to timers varighed
– Læg forberedelsestiden ind i kalenderen ugerne op til præsentationen
– Tilføj dem på din to-do-liste (*Se tip til gratis, elektronisk to-do-redskab sidst i indlægget)
– Træf tidligt nogle valg om budskaber, indhold og opbygning.
– Læg tid ind til at øve dig på hele præsentationen flere gange og i et hug

På den måde, får du hurtigt og effektivt skellet klar. Det betyder, at du har mulighed for at nå at udvikle oplægget; skrive manuskript; finde egnede fotos og grafik til din PowerPoint / Keynote  – Kort sagt: Pludselig har du tid til at være kreativ.

Største gevinst er, at dine tilhørere vil opleve, at du leverer en interessant og underholdende præsentation, hvor de forstår dine budskaber, respekterer dig professionelt og husker dig  – for noget godt!

Har du brug for flere tips til at producere en overbevisende præsentation, så tilmeld dig mit nyhedsbrev og modtag ganske gratis min gule Pixibog i præsentationsteknik.

Gode hilsner

Helle