Skip to main content
ForsideGuides til stærkere fremtrædenTips og tricks

Guide til den korte tale, som giver dig succes hver gang

Guide til den korte tale, som giver dig succes hver gang.

Guide-til-den-korte-tale-Helle-Dyrby-Hoey-enjoy-speaking

Man skulle tro, det var lettere at skrive et kort brev end et langt.
På samme måde kunne man tro, at det var lettere at sige et par ord end at holde et langt oplæg. Faktisk forholder det sig lige omvendt.

Måske kender du citatet: “I would have written you a shorter letter but I did not have the time…” *)

Sådan forholder det sig også, når det kommer til den korte taleDet kan opleves som en udfordring, fordi det stiller barske krav til prioritering af både indhold og tid.
Ønsker du at kommunikere klart og tydeligt, kræver det, at du træffer nogle valg.

Det ret nemt at finde gode råd om, hvordan du holder en lang tale for et stort publikum.
Men hvad gør du, når du bliver bedt om at sige et par ord, måske endda spontant?

“Guide til den korte tale, som giver dig succes hver gang”:

1.  Find dine 3 hovedpunkter

Det er fristende at forsøge at proppe al din viden ind i den korte tale. Men gør du det, bliver resultatet jappet, uvedkommende og uden finesse. For at opnå den eftertragtede klare kommunikation, anbefaler jeg, at du tilpasser stoffet til talens længde og har skarpt øje på, hvem der er målgruppen.

Jeg foreslår, at du vælger tre hovedpunkter ud – ikke mere. Tre er et dejligt harmonisk tal, som går igen i mange sammenhænge, når vi taler om præsentationsteknik. Hvis du ikke føler dig overbevist, så tjek Youtube for taler og præsentationer holdt af Barack Obama og Steve Jobs. Begge opererede ofte med tre punkter / emner – helt  ned i de enkelte sætninger. Har du brug for hjælp til filtreringsprocessen? Så får du et effektivt hjælpeværktøj her:

2.  Vis personlighed

Du behøver ikke blotlægge din sjæl, men du skal være nærværende og oprigtig. Brug dig selv og vis en flig af DIT engagement, DIN sorg eller DIN glæde. Husk at personlighed er drivkraften, der får sparket talen fra din mund og ind i hjertet på dit publikum. Måske kan du bruge en vending som:

– Jeg tør godt afsløre, at jeg har været nervøs for dette projekt …
– Jeg er rørt over, at I har bakket mig op …
– Jeg stod i samme barske situation som jer sidste forår, så jeg ved …

3.   ØV, ØV & ØV

Fald ikke i den fristende fælde at tro, at det er en smal sag at sige nogle få fornuftige ord. Tværtimod kræver den korte tale endnu mere opmærksomhed, end du ville give den lange. Og du skal holde skarpt fokus på dine tre budskaber.

Skriv din tale og ØV dig. Sig den højt, for det tager længere tid fysisk at holde en tale end blot at læse indenad. Så sæt din lyd på, når du øver dig. Finpuds og øv igen – og er du ambitiøs så afprøv talen på en kollega, bekendt eller ven.

4.  Planlæg varigheden

Jeg ved ikke, om du har oplevet nogen sige »Jeg ville ønske, hans tale havde været længere?” Jeg har ikke. Tværtimod. Så glæd dit publikum og hold styr på tiden. Skrider tiden for dig (og det sker for selv de bedste), så må du afrunde hurtigt og elegant.
Måske kan du få flettet de budskaber, du ikke nåede i din taletid, ind i dine svar på eventuelle spørgsmål.

Et godt råd er, at har du fået 5 minutter til rådighed – så planlæg din tale til blot 4 minutter. Det giver dig et elastisk minut, som kan komme handy ind sidst i talen.

5.  Fordel minutterne på forhånd

Har du fem minutter til rådighed, er mit forslag, at du disponerer tiden således:

Indledning: Brug cirka et minut på din indledning. I dette første vigtige minut viser du dit personlige engagement og ridser dine tre budskaber op.

Midte: Dernæst kan du bruge tre minutter i alt på dine tre emner / hovedbudskaber.

Afrunding: Sidst har du (om alt går vel) ca. et minut til opsummering og afslutning. Her kan du ridse op, hvad du netop har fortalt, altså for det første, for det andet, for det tredje. Det er en fin måde at binde en sløjfe på – og giver dig mulighed for at nævne dine hovedbudskaber igen.

Sammenlagt har du nu udnyttet din taletid på fem minutter optimalt, idet du har nævnt dine budskaber tre gange, altså i indledning, midte og afrundingen. Det øger din mulighed for at få succes med den korte tale markant, når vi måler succes som, at publikum husker både dig OG dit indhold.

6.  Skil dig ud med en rekvisit

Selv i korte indlæg er det effektivt at benytte en rekvisit. Du skiller dig ud og dine budskaber bliver nemmere at huske, når de bliver forbundet med en “ting”. Et par eksempler:

– Kan I se denne rose? Det er sådan nogen vi forærer væk, når butikken åbner i morgen …
– Når jeg har taget “Turen går til Paris” med, er det fordi jeg om lidt skal kåre aftenens vinder …
– Har I lagt mærke til, at tjeneren lige har fyldt vores glas op? Det er fordi, jeg vil bede jer skåle for …

7.  Den uventede opfordring

Du kan komme ud for, at du med minutters varsel bliver bedt om at sige et par ord. I det tilfælde skal du koncentrere dig om at…

Eksempel på den spontane og korte tale: 

Du bliver bedt om at rejse dig og med få ord fortælle dine kolleger, hvorfor et projekt er lykkedes. Du tænker fint, jeg vælger at nævne:

– Det stærke sammenhold i vores team
– At vores styrke er vores forskellighed
– At vi forbedrede produktet i sidste øjeblik

Punktum. 

Du vælger således IKKE at nævne, at:

– I som team sad sammen på samme kontor, hvilket fungerede perfekt logistisk
– Chefen lod jer køre forløbet selv

Jeg håber, du tester min syv-punkts-guide af, næste gang du bliver bedt om at optræde med “nogle få ord”. Du vil få mere succes via din klare kommunikation.

Held og lykke

Helle

*) Der er mange, der konkurrerer om ophavsretten til citatet om, at det er mere tidskrævende at skrive kort end langt, således nævnes både Mark Twain, Cicero, T.S. Eliot og Blaise Pascal.