Skip to main content
Cases til inspirationGuides til stærkere fremtrædenPræsentationsteknikTips og tricks

Morten Bennekou: Erfaringer og gode råd om at holde foredrag – del 3

Morten Bennekou: Erfaringer og gode råd om at holde foredrag – del 3.

helle-dyrby-hoey-morten-bennekou-gode-raad-til-at-holde-foredrag

Hvornår begyndte du at holde foredrag?

Da jeg begyndte at holde foredrag, var det mest om træning. Det startede med, at jeg begyndte at undervise på Danmarks Cykle Unions klubtræneruddannelse for efterhånden mere end 15 år siden. Cykelsport var min sport, uden at jeg selv har været i nærheden af at have det niveau, som de cykelryttere jeg arbejder med i dag. Men jeg vidste noget om træning og om det at fungere som træner fra min universitetsuddannelse i human fysiologi (Idræt). Og fra min praktiske erfaring.

Derfra udviklede det sig stille og roligt med at holde foredrag her og der. Indtil det virkelig tog fart, da jeg begyndte at arbejde som ungdomslandstræner og talentchef i landevejscykling. Og i særdeleshed, da jeg skrev min bog STÅLSAT. Det var også i den periode, at jeg for alvor begyndte at sætte min foredragsvirksomhed i system. Jeg beskrev mine foredrag. Annoncerede dem på de sociale medier. Åbnede min hjemmeside, hvor man også kan læse om mine foredragsaktiviteter.

Hvem holder du foredrag for?

Det sker fortsat jævnligt, at jeg er ude at holde foredrag om cykletræning i forskellige typer cykleklubber. Det kan både være i konkurrenceklubber og i motionsklubber. Men også i erhvervscykleklubber som f.eks. i Dong Energy´s interne cykleklub. Her har jeg for nylig holdt oplæg i tre af virksomhedens afdelinger rundt omkring i landet. Cykling boomer voldsomt i alle mulige sammenhænge i disse år. Der er mange, der er inspireret til at prøve sig selv af og måske ligefrem realisere sig selv. Det er noget, jeg også mærker på mine aktiviteter.

Fra sportens verden til uddannelsessektor og erhvervsliv:

Der hvor min foredragsvirksomhed virkelig har udviklet sig i de seneste år, er faktisk udenfor cykelsporten. Da jeg nu laver mere og mere i andre sammenhænge i sportens verden, i uddannelsessektoren samt i erhvervsnetværk og for erhvervsvirksomheder.

Når jeg er ude i sportens verden udenfor cyklesporten, er det ofte i klubber i forskellige sportsgrene. Det kan være en svømmeklub eller en ishockeyklub, som ønsker, at deres trænere og ledere får inspiration til deres træner- og ledergerning. Og gerne på områder, der ikke direkte relaterer til deres specifikke faglighed.

Hvilke emner taler du om – i sportens verden?

Klubberne beder mig selvfølgelig ikke om at komme med forslag til, hvor de skal stille toppene til deres træninger. Derimod vil de gerne høre mig holde foredrag om:

 • Hvad det vil sige at være talentfuld
 • Hvordan jeg mener, at man skal arbejde struktureret med talentudvikling
 • Hvordan jeg arbejder med min trænerrolle.

Sådanne foredrag holder jeg også en del af i kommunalt regi. Fordi flere og flere kommuner arbejder mere og mere struktureret med talentudvikling og med specifikke tilbud til unge mennesker i folkeskolen og på gymnasieniveau.

Hvilke emner taler du om – i erhvervslivet?

Når jeg er ude og tale i erhvervslivet, som jeg f.eks. har været det i virksomheder som Dansk Supermarked, Proctor & Gamble, Stevns Forsyning og Nordea, er det altid slående, at vi i sportens verden og i erhvervslivet i høj grad arbejder med de sammen udfordringer og problemstillinger. Og at vi i den forbindelse har gavn af mange af de samme type redskaber i forhold til at være gode trænere og erhvervsledere. Så her taler jeg jævnligt om emner som dét, at være leder, om vigtigheden af personlige relationer, og om hvordan vi på World Tour cykelholdet Team Sunweb arbejder med team work. Det er foredrag, som jeg virkelig nyder at holde!

Hvilke emner taler du om – i uddannelsesektoren?

Når jeg er på besøg i uddannelsessektoren, på gymnaiser og højskoler og på videregående uddannelser, er det ofte for at tale om, hvordan mennesker motiverer sig selv, hvad der motiver og demotiverer dem, hvordan man skaber en struktureret hverdag og ikke mindst, hvordan man bedst fungerer som sin egen leder. Fordi det er relevant for studerende, som det i allerhøjeste grad også er det for eliteidrætsudøvere.

Hvordan ved du, hvad tilhørerne vil have?

Nogle gange ved jeg så meget om målgruppen, at jeg ikke behøver at undersøge den nærmere på forhånd. Det er typisk, når jeg skal tale for en gruppe trænere i en sportsklub. Det er klart, at jeg lige tjekker op på, hvilket niveau, de er trænere på og sådan, men det er ofte, at det står ret klart, hvilken retning jeg skal tale i og hvilke emner og pointer, de vil have glæde af at høre. Trænere er tit naturligt interesserede i:

 • Hvordan jeg arbejder som elitetræner
 • Hvordan jeg arbejder med talentudvikling
 • Hvad det vil sige at være talentfuld
 • Hvordan jeg arbejder med relationerne til mine cykelryttere

Hvad er dine gode råd omkring det at ramme målgruppen?

Når jeg er ude i erhvervslivet med en præsentation, er det som regel nødvendigt med lidt mere tilbundsgående research ala:

 • Hvilke konkrete arbejdsområder sidder mine tilhørere med til daglig?
 • Hvilke udfordringer står de med nu og her?
 • Hvordan tænker de mig og mine aktiviteter ind i deres situation
 • Hvordan kan jeg inspirere dem?

Konkret eksempel på emner til erhvervslivet:

Det kunne for eksempel være, at de gerne vil høre om, hvordan vi arbejder med team work på World Tour cykelholdet Team Sunweb. Og konkret hvordan jeg arbejder med det faktum, at cykelrytterne udover at være holdkammerater, også samtidig kan siges at være konkurrenter, da de jo i bund og grund slås om de samme midler og de samme udtagelser. Som det jo faktisk også tit er tilfældet i en erhvervsvirksomhed.

Forberedelse er vejen til succes – i sport og når man holder foredrag:

I sådanne sammenhænge er det nødvendigt at tale lidt mere med den person, som er min kontakt i den virksomhed, der har booket mig til et foredrag. For lige at få fod på den helt præcise agenda og fordi det selvfølgelig er helt essentielt, at det jeg siger, præcist er målrettet dem, jeg siger det til. Sådan at de kan relatere til det og oversætte det til deres egen kontekst. Hvis det ikke er tilfældet, har jeg designet min egen fiasko, og det er der jo ikke megen fremtid i…