Skip to main content
Guides til stærkere fremtræden

Sådan tackler du nervøsiteten, før den tackler dig

Sådan tackler du nervøsiteten, før den tackler dig.

saadan-tackler-du-nervoesiteten-foer-den-tackler-dig-helle-dyrby-høy

Kender du det? At din hjerne nægter at samarbejde – din mund nægter at sige ord og din krop ikke kan flytte sig?

Sidst jeg prøvede at blive overtaget af nervøsiteten for alvor er heldigvis længe siden. Det var til en vigtig workshop for en meget vigtig kunde. Jeg var i god tid på location, testede udstyr etc. af aftenen før. Jeg manglede kun at forbinde computer (nyindkøbt til lejligheden) og projector. Da vi satte stikkene i, var der bare ikke hul igennem. Og stedets tekniker kunne heller ikke oprette forbindelse. Der sad 25 mennesker og ventede og ventede og ventede.

Der blev jeg nervøs – ja, ualmindeligt meget nervøs. Så nervøs, at jeg oplevede hele scenariet nævnt i øverste linjer.

Så jo, jeg har været der selv – i nervøsitetens vold. Derfor har jeg samlet og udarbejdet 5 råd, som efter min mening, er effektive og enkle, når det handler om at blive venner med nervøsitet. Både når du skal holde en præsentation eller når du skal til eksamen.

#1 Forbered dig!

Grundig forberedelse er det bedste og mest effektive middel mod nervøsitet. Begynd at forberede dig i god tid. Det øger dine muligheder for succes, fordi:

  • du når at gennemarbejde og udvikle din præsentation
  • du kender dit materiale til bunds
  • du når at øve din præsentation igennem – flere gange

#2 Træk vejret dybt og langsomt.

For mig varer en dyb indånding ca. 5 sekunder – og 5 sekunder ud igen. Træn den dybe vejrtrækning dagligt, og lav den en 4-5 gange inden du skal ind og give en præsentation. Det giver dig en dejlig følelse af ro, balance og overskud. Luften skal helt ned i maven, som du i dagens anledning godt må fylde op og spile ud under indånding. Under udånding har jeg succes med at tømme maven først og dernæst lungerne. (Åh, det lyder helt forkert… Vi taler om at tømme for luft – og ud gennem næsen.) De dybe vejrtrækninger beroliger hele kroppen og gør, at du føler dig mere afslappet i situationen.

Træk vejret dybt undervejs i dit foredrag.

Det er en god idé, at indføre de dybe vejrtrækninger i din almindelige hverdag. For eksempel inden du skal sove. Så bliver det en vane og helt naturligt at gøre. Dermed bliver vejrtrækningerne nemmere at praktisere i mere pressede situationer, inden du skal ind og præstere.

#3 Stå solidt på dine fødder.

Mærk gulvet under dig. Lad være med at trippe for meget rundt i starten, hvis du er meget nervøs. Samtidig skal du passe på ikke at lægge vægten på hælene. Hvil lidt oppe på fodballerne, så du hele tiden bogstavelig talt er oppe på tæerne og klar til afsæt.

#4 Visualiser gode og positive oplevelser.

Gerne i forbindelse med de dybe vejrtrækninger, inden du skal på. Øv dig i at tænke på, at dit publikum har positive tanker om dig. De glæder sig faktisk til at se dig. Mærk din glæde boble i maven. Forestil dig, at du nyder succesen, når publikum klapper af dig. Find følelsen frem fra andre gange, hvor du har haft stor succes eller oplevet noget positivt. Hvad oplevelsen specifikt går ud på betyder ikke så meget, Det er den gode, positive fornemmelse, du skal finde frem, fordi den er vigtig for din succes.

#5 Accepter, at du er nervøs.

Nervøsitet er ikke en sygdom og heller ikke unormalt. De fleste mennesker er nervøse før en præsentation. Også professionelle og rutinerede talere. Tænk positivt på nervøsiteten som et tegn på, at du er tændt og topklar. Adrenalinen i kroppen skærper din hjerne og dine sanser, og får dig til at yde en toppræstation.

Så nyd det lille adrenalinkick og brug metoderne ovenfor, så du undgår at ryge til tælling, når nervøsiteten får overtaget.

Husk, at virker det uoverskueligt for dig at træne selv, så lad mig hjælpe dig. Ring nu og få en smagsprøve og en afklarende samtale – det koster dig ikke en krone.

Varme hilsner

Helle

PS: Kan du bruge mine råd? Så gør mig en stor tjeneste og del blogindlægget med kolleger og venner.