Skip to main content
Guides til stærkere fremtræden

3 myter spænder ben for klar kommunikation

3 myter spænder ben for klar kommunikation.

helle-dyrby-hoey-tre-myter-spaender-ben-for-klar-kommunikation

Ønsker du at levere klar kommunikation, er der mange overbevisninger at justere på.

Lad os begynde med at aflive tre af de mest skadelige myter om den stærke oplægsholder, der mestrer klar kommunikation.

Glæd dig til at læse om medfødt talent, benhård træning og håndtering af nervøsitet.

Myte 1: Den dygtige oplægsholder er et naturtalent

En vissen kliché, som vi sammen maner i jorden lige NU.
Nogle mennesker er begunstiget af at have ordet i deres magt. De nyder endda at være på. Men i langt de fleste tilfælde er talentet en mindre del af pakken. Sådan er det indenfor ballet og sport, og sådan er det, når vi taler om personlig fremtræden og præsentationsteknik.

Succes opnåes ved træning, og det gælder både for balletdansere og oplægsholdere. Man siger, at 10% er talent, resten er hårdt arbejde. Hvilket er fantastisk opmuntrende, for det betyder at uanset dit udgangspunkt, har du strålende mulighed for at opnå klar kommunikation via stærk personlig fremtræden.

Myte 2: Den interessante oplægsholder forbereder sig minimalt

Tværtimod! Det er lige præcis rigelige mængder træning og forberedelse, der gør, at din præsentationsteknik, dine oplæg og foredrag sidder lige i skabet. Det samme gælder balletdanseren. Uanset at hun befinder sig på højeste niveau, skal der stadig trænes og danses. Hver dag. Mange timer.

Når den drevne oplægsholder præsenterer virker det legende let. Præcis som når balletdanseren smidigt springer og går i split. Det ser ubesværet ud, men vi ved, at der ligger tusindvis af træningstimer bag.

Sådan er det også med flotte præsentationer og stærk personlig performance:

Resultaterne kommer ikke af sig selv!

Der findes inspiration i rigelige mængder i bøger og på internettet. Og jeg har stor respekt for, at du søger viden og inspiration til din præsentationsteknik og personlige fremtræden. Inspiration er bare ikke nok. Vil du kunne levere klar kommunikation er sandheden, at du er nødt til at investere tid og kræfter, hvis du vil rykke dig markant.

Præcis som den ambitiøse balletdanser Alban Lendorf fortæller til “Business Is About Talent”: ”Alle siger: ’”Der kommer Alban, han er det fødte talent og har bare så nemt ved det.” Det kan godt være, jeg er et talent, det ved jeg ikke, men jeg har ikke bare haft det nemt. Jeg har arbejdet benhårdt for at nå dertil, hvor jeg er i dag,” siger den unge solodanser.

Et godt råd er at betragte præsentationsteknik som en muskel, du specifikt skal træne og forfine. En kompetence du aktivt beslutter dig for at blive bedre til. Første skridt er at ændre din tankegang fra, at klar kommunikation er rar at have, til at klar kommunikation er nødvendigt at have.

Myte 3: Den erfarne oplægsholder er ikke nervøs

JO selv de dygtigeste og mest erfarne foredragsholdere kan være nervøse før en vigtig præsentation. Mange lærer at håndtere nervøsiteten og kan udnytte den positivt, de surfer på adrenalinen, så deres oplæg får ekstra luft under vingerne. Det samme gør balletdanseren, som oplever nervøsiteten som både ven og fjende. Ven fordi adrenalinen giver det sidste løft mod en sublim præsentation. Fjende fordi nervøsiteten af og til overtager og styrer ens krop.

Præcis derfor arbejder mange i ballettens verden med både meditative øvelser og vejrtrækningsøvelser. Du kan gøre det samme. Begynd let og enkelt med vejrtrækningsøvelser her.

Lad positiv tænkning indgå i din hverdag. Fokuser på de gode oplevelser. Luk øjnene og tænk de gange igennem, hvor du har leveret en god og skarp præsentation. Hvor du har afleveret dine budskaber på en dynamisk og interessant måde. Hvor du har fået god respons, og tilhørerne har været med dig. Mærk efter hvordan det var og læg mærke til din tilstand. Kommer du til at smile under de positive tanker? Hold fast i den følelse.

Accepter at du er nervøs. Det lyder langhåret, men det virker. Sig til dig selv, at det er okay at være nervøs i den givne situation. Sig også til dig selv, at du er velforberedt, og at du vil gøre dit bedste i forhold til de mål, du har sat dig. Her er det vigtigt, at målene er opnåelige og menneskelige.

God arbejdslyst!

Jeg håber, at jeg har inspireret dig til ikke at lade dig nøje med inspirationen, når du skal styrke din præsentationsteknik!

Tag skridtet videre og invester tid og kræfter i at træne din performance-muskel. Til gengæld lover jeg dig, at dit liv bliver både rigere og mere spændende og interessant.

Varme hilsner

Helle

Ps.: Ballerinaen på billederne er min datter Johannen Høy, fotograf Stefan Langstrup.